دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۷ ۱۲:۴۵ ۱۱۰ بازديد
اگر دل درد و دل پيچه داريد
با توجه به اينكه عفونت گوارشي طيف وسيعي از بيماريهاي مرتبط به دستگاه گوارش را شامل ميشود و براساس عامل بيماري كه ويروس، باكتري يا انگل باشد، متفاوت است بايد از هرگونه درمان خودسرانه پيشگيري و به پزشك مراجعه كرد.
مجله سيب سبز: با توجه به اينكه عفونت گوارشي طيف وسيعي از بيماريهاي مرتبط به دستگاه گوارش را شامل ميشود و براساس عامل بيماري كه ويروس، باكتري يا انگل باشد، متفاوت است بايد از هرگونه درمان خودسرانه پيشگيري و به پزشك مراجعه كرد. دكتر مهرداد حقازلي، فوق تخصص گوارش و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران درباره انواع عفونتهاي دستگاه گوارش و راههاي كنترل آن بيشتر توضيح ميدهد.
عفونتهاي سريع
در فصول گرم سال به علت مصرف مايعات بيشتر، غذاهاي آماده و نحوه تغذيه احتمال آلودگي با عواملي كه دستگاه گوارش را تحت تاثير قرار ميدهد، افزايش مييابد. اين بيماريها هم ميتوانند ميكروبي باشند و هم ويروسي و انگلي. در برخي موارد كه معمولا با خوردن شيرهاي حاوي خامه اتفاق ميافتد، گاهي سم اين مواد وارد دستگاه گوارش ميشود و خود ماده غذايي عامل بيماري نيست. نكته مهم اين است كه اين دسته از عفونتها مجموعهاي از علائم را ظرف مدت كوتاهي در بدن به وجود ميآورد كه ميتواند فرد را دچار مشكل كند.
عفونتهاي سريع
در فصول گرم سال به علت مصرف مايعات بيشتر، غذاهاي آماده و نحوه تغذيه احتمال آلودگي با عواملي كه دستگاه گوارش را تحت تاثير قرار ميدهد، افزايش مييابد. اين بيماريها هم ميتوانند ميكروبي باشند و هم ويروسي و انگلي. در برخي موارد كه معمولا با خوردن شيرهاي حاوي خامه اتفاق ميافتد، گاهي سم اين مواد وارد دستگاه گوارش ميشود و خود ماده غذايي عامل بيماري نيست. نكته مهم اين است كه اين دسته از عفونتها مجموعهاي از علائم را ظرف مدت كوتاهي در بدن به وجود ميآورد كه ميتواند فرد را دچار مشكل كند.
اگر عفونت ويروسي باشد...
عفونتهاي گوارشي ويروسي در مدت كوتاهي همهگير ميشود و معمولا بعد از خوردن وعده غذايي بروز ميكند. در مواردي كه عامل عفونت ويروسي باشد از جمله علائم اين بيماري ميتوان به دلدرد، اسهال، تب و تهوع اشاره كرد. علائم اين نوع عفونت معمولا طي 24 تا 48 ساعت از بين ميرود. در اين مواقع معمولا تب خفيفي وجود دارد و نيازي به درمان آنتيبيوتيكي نيست و با جايگزين كردن مايعات و مقداري داروهايي كه درد را كاهش ميدهند بيمار بهبود پيدا ميكند. نكته مهم اين است كه اين نوع عفونتها خيلي زود به درمان جواب ميدهد و فرد خيلي سريع بهبود مييابد.
مراقب خورد و خوراكتان باشيد
بسياري از عفونتهاي دستگاه گوارشي در فصل تابستان از طريق غذاها منتقل ميشوند كه لازم است در اين زمان غذاها را با درپوش ايمن در يخچال نگهداري كنيم و از گرم و سرد كردن متعدد آنها بپرهيزيم. فردي كه دچار عفونت گوارشي شده است بايد تغذيه ساده داشته باشد. از آنجا كه در اين بيماري فرد آب زيادي از دست ميدهد حتما بايد آب و املاحش را تامين كند تا به هيچ عنوان آب و املاح بدن كاهش پيدا نكند. به همين دليل مصرف آب يا محلولهاي اوآراس(O.R.S) يا دوغ و چاي كمرنگ توصيه ميشود. در مورد غذاها هم بهتر است غذاي ساده مصرف شود. بهتر است غذاهايي كه در آنها سس، ادويه و فلفل است استفاده نشود تا طول بيماري تمام و بيماري كنترل شود. افراد مبتلا به اسهال و استفراغ بايد از مصرف غذاهاي سنگين از جمله چربي، گوشت و... نيز تا 48 ساعت پرهيز كنند. بيمار بايد تا چند روز از كته ماست با دوغ بدون گاز خانگي و از روز چهارم يا پنجم از سوپ آبكي بدون حبوبات به عنوان غذا استفاده كند. يادتان باشد غذاهاي جامد و سفت به هر شكلي ميتواند مشكلات بيمار را از نو آغاز كند.
مواظب انتقال بيماري باشيد
در اكثريت مواردي كه عامل ويروسي يا ميكروبي وجود دارد، احتمال انتقال هم ممكن است. بهترين راه جلوگيري از اينكه فردي كه اسهال دارد يا علائم عفونت دستگاه گوارشي دارد اين بيماري را به ديگران منتقل نكند، رعايت بهداشت فردي هم از طرف بيمار و هم از طرف خانواده است. تمامي عفونتهاي گوارشي از طريق دهاني- مدفوعي قابل سرايت هستند. به اين معنا كه اگر شما يك بيمار مبتلا هستيد كافي است با دستان آلوده خود كمي ميوه براي اعضاي خانواده پوست بكنيد يا به آنها در پخت غذا كمك كنيد تا آنها را در كوتاهترين زمان در بيماري خود شريك كنيد.
در مسافرتها بيشتر مراقب باشيد
اگر به اسهال مسافران مبتلا شديد، براي جايگزيني آب، املاح و مواد معدني از دست رفته تا حد امكان از مايعات سالم استفاده كنيد. مصرف آب پرتقال، سيب يا ساير ميوهها براي جايگزين كردن پتاسيم از دست رفته بسيار مفيد است. به محض اينكه احساس كرديد اشتهايتان باز شده، تغذيه را با غذاهاي نرم و بدون چربي آغاز كنيد تا دستگاه گوارشتان تحريك نشود. گفتني است موز منبع غني پتاسيم است و به كاهش دفع اسهال كمك ميكند.
آبميوه شيرين نخوريد
افراد بيمار بايد از مصرف نوشابه، كمپوت، آبميوه مصنوعي و هر ماده شيرين ديگري كه دفع آب را افزايش ميدهد، خودداري كنند. بدن فردي كه دچار اسهال و استفراغ شده به جز آب، الكتروليتها از جمله سديم، كلر، پتاسيم و... را نيز از دست ميدهد كه براي جبران آن بهتر است از آبميوه خانگي مانند آب گوجه فرنگي، آب هويج و... استفاده شود. در موارد عفونتهاي گوارشي مصرف آبميوههاي آماده به هيچوجه توصيه نميشود چون اسمولاريته بالاتري دارد و اين باعث ميشود اسهال بدتر شود. اگر قرار است فرد از آبميوه استفاده كند بايد از آبميوه طبيعي استفاده كند كه البته آن هم بايد با آب رقيق شده و بعد استفاده شود.
عفونتهاي گوارشي ويروسي در مدت كوتاهي همهگير ميشود و معمولا بعد از خوردن وعده غذايي بروز ميكند. در مواردي كه عامل عفونت ويروسي باشد از جمله علائم اين بيماري ميتوان به دلدرد، اسهال، تب و تهوع اشاره كرد. علائم اين نوع عفونت معمولا طي 24 تا 48 ساعت از بين ميرود. در اين مواقع معمولا تب خفيفي وجود دارد و نيازي به درمان آنتيبيوتيكي نيست و با جايگزين كردن مايعات و مقداري داروهايي كه درد را كاهش ميدهند بيمار بهبود پيدا ميكند. نكته مهم اين است كه اين نوع عفونتها خيلي زود به درمان جواب ميدهد و فرد خيلي سريع بهبود مييابد.
مراقب خورد و خوراكتان باشيد
بسياري از عفونتهاي دستگاه گوارشي در فصل تابستان از طريق غذاها منتقل ميشوند كه لازم است در اين زمان غذاها را با درپوش ايمن در يخچال نگهداري كنيم و از گرم و سرد كردن متعدد آنها بپرهيزيم. فردي كه دچار عفونت گوارشي شده است بايد تغذيه ساده داشته باشد. از آنجا كه در اين بيماري فرد آب زيادي از دست ميدهد حتما بايد آب و املاحش را تامين كند تا به هيچ عنوان آب و املاح بدن كاهش پيدا نكند. به همين دليل مصرف آب يا محلولهاي اوآراس(O.R.S) يا دوغ و چاي كمرنگ توصيه ميشود. در مورد غذاها هم بهتر است غذاي ساده مصرف شود. بهتر است غذاهايي كه در آنها سس، ادويه و فلفل است استفاده نشود تا طول بيماري تمام و بيماري كنترل شود. افراد مبتلا به اسهال و استفراغ بايد از مصرف غذاهاي سنگين از جمله چربي، گوشت و... نيز تا 48 ساعت پرهيز كنند. بيمار بايد تا چند روز از كته ماست با دوغ بدون گاز خانگي و از روز چهارم يا پنجم از سوپ آبكي بدون حبوبات به عنوان غذا استفاده كند. يادتان باشد غذاهاي جامد و سفت به هر شكلي ميتواند مشكلات بيمار را از نو آغاز كند.
مواظب انتقال بيماري باشيد
در اكثريت مواردي كه عامل ويروسي يا ميكروبي وجود دارد، احتمال انتقال هم ممكن است. بهترين راه جلوگيري از اينكه فردي كه اسهال دارد يا علائم عفونت دستگاه گوارشي دارد اين بيماري را به ديگران منتقل نكند، رعايت بهداشت فردي هم از طرف بيمار و هم از طرف خانواده است. تمامي عفونتهاي گوارشي از طريق دهاني- مدفوعي قابل سرايت هستند. به اين معنا كه اگر شما يك بيمار مبتلا هستيد كافي است با دستان آلوده خود كمي ميوه براي اعضاي خانواده پوست بكنيد يا به آنها در پخت غذا كمك كنيد تا آنها را در كوتاهترين زمان در بيماري خود شريك كنيد.
در مسافرتها بيشتر مراقب باشيد
اگر به اسهال مسافران مبتلا شديد، براي جايگزيني آب، املاح و مواد معدني از دست رفته تا حد امكان از مايعات سالم استفاده كنيد. مصرف آب پرتقال، سيب يا ساير ميوهها براي جايگزين كردن پتاسيم از دست رفته بسيار مفيد است. به محض اينكه احساس كرديد اشتهايتان باز شده، تغذيه را با غذاهاي نرم و بدون چربي آغاز كنيد تا دستگاه گوارشتان تحريك نشود. گفتني است موز منبع غني پتاسيم است و به كاهش دفع اسهال كمك ميكند.
آبميوه شيرين نخوريد
افراد بيمار بايد از مصرف نوشابه، كمپوت، آبميوه مصنوعي و هر ماده شيرين ديگري كه دفع آب را افزايش ميدهد، خودداري كنند. بدن فردي كه دچار اسهال و استفراغ شده به جز آب، الكتروليتها از جمله سديم، كلر، پتاسيم و... را نيز از دست ميدهد كه براي جبران آن بهتر است از آبميوه خانگي مانند آب گوجه فرنگي، آب هويج و... استفاده شود. در موارد عفونتهاي گوارشي مصرف آبميوههاي آماده به هيچوجه توصيه نميشود چون اسمولاريته بالاتري دارد و اين باعث ميشود اسهال بدتر شود. اگر قرار است فرد از آبميوه استفاده كند بايد از آبميوه طبيعي استفاده كند كه البته آن هم بايد با آب رقيق شده و بعد استفاده شود.
بيشتر از 8 ليوان در روز آب بخوريد
مصرف 8 ليوان آب در روزهاي معمولي الزامي است اما در تابستان كه گرماي هوا بيش از حد است اگر فرد مدام خارج از منزل بوده و تعريق زيادي داشته باشد، بايد بيشتر از 8 ليوان آب بنوشند. بهترين جايگزين براي رفع تشنگي آب است اما فيبر هم آب مورد نياز را در خود نگه ميدارد و با مصرف ميوه و سبزي تازه حاوي فيبر در تابستان آب در معده جذب نميشود و در روده بزرگ جذب و به بدن باز ميگردد بنابراين از طريق مصرف ميوه هم ميتوان ميزان مايع مورد نياز بدن را در تابستان تامين كرد.
مصرف 8 ليوان آب در روزهاي معمولي الزامي است اما در تابستان كه گرماي هوا بيش از حد است اگر فرد مدام خارج از منزل بوده و تعريق زيادي داشته باشد، بايد بيشتر از 8 ليوان آب بنوشند. بهترين جايگزين براي رفع تشنگي آب است اما فيبر هم آب مورد نياز را در خود نگه ميدارد و با مصرف ميوه و سبزي تازه حاوي فيبر در تابستان آب در معده جذب نميشود و در روده بزرگ جذب و به بدن باز ميگردد بنابراين از طريق مصرف ميوه هم ميتوان ميزان مايع مورد نياز بدن را در تابستان تامين كرد.
بهترین درمان های خانگی دل پیچه و دل درد
روش اول: دمنوش های گیاهی برای دل پیچه و دل درد
1- دمنوش نعناع فلفلی: 2 قاشق چای خوری برگ های خشک شده نعناع فلفلی را بشویید تا تمیز باشند. 2 فنجان آب را به نقطه ی جوش برسانید و سپس بگذارید 1 تا 2 دقیقه بماند تا خنک شود. حالا برگ های تازه یا برگ های خشک شده نعناع فلفلی را به آن اضافه کنید، درب ظرف را بگذارید و اجازه دهید بماند تا دم بکشید. پس از اینکه دم کشید آن را از صافی رد کنید و با مقداری عسل نوش جان کنید.
2- دمنوش رازیانه: یک قاشق چایخوری رازیانه کوبیده را داخل یک قوری بریزید. مقداری آب جوش روی آن بریزید و اجازه دهید که به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد. در صورت تمایل به شیرینکردن دمنوش گیاهی رازیانه، میتوانید از عسل استفاده کنید.
3- دمنوش رزماری: یک قاشق غذاخوری از قسمتهای برگ و سرشاخه گلدار گیاه رزماری را خرد کنید و در یک لیوان آب با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد بریزید. سپس به مدت ۱۵ دقیقه منتظر بمانید تا به خوبی دم بکشد.در صورت تمایل میتوانید از عسل یا نبات برای شیرین کردن آن استفاده کنید.آموزش آشپزی
4- دمنوش هل: دانه های هل را بکوبید سپس مقداری آب با دمای ۸۰درجه را روی آن بریزید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد، سپس آن را با شکر یا عسل شیرین کرده و نوش جان کنید.
5- دمنوش زنجبیل: اول 2 برش ریشه زنجبیل را بشویید و آن را به تکه های ضخیم متوسط تقسیم کنید. سپس، 2 فنجان آب را در یک ظرف گرم کنید. زمانی که آب جوشید، ریشه زنجبیل را اضافه کنید و برای 10 دقیقه اجازه دهید بماند.
روش دوم: اصلاح رژیم غذایی